Artikler

Her har vi samlet et utdrag av artikler fra pressen

«150 år gammel bygning får to nye etasjer»

Anthon Eiendom kjøpte eiendommen i 2021. Nå tilføres to nye etasjer. Kvadraturen midt i Oslo sentrum ligger Øvre Vollgate 11 – en herskapelig murbygning på fem etasjer som ble reist i 1875.

Les hele saken fra Estate Nyheter

«Skal ikke rive mer enn vi må»

Moelven Limtre AS når nye høyder når det skal bygges på to etasjer på en murbygning fra 1800-tallet.

Selv om prosjektet ikke er så stort i størrelse, er det et viktig prosjekt på vegen mot å løse store utfordringer, sier Tore Olsen Hagelund, prosjektsjef i Moelven Limtre AS.

Vår filosofi er at vi ikke skal rive mer enn vi må. Det sier prosjektutvikler Kjetil Melfald Hafredal jobber i Perspektiv AS som tilbyr prosjektledelse, utvikling og gjennomføring av bærekraftige byggeprosjekter.

Les hele saken på Norskbyggebransje.no

Perspektiv AS: Fokus på miljø og høy kvalitet

Anthon Eiendom er fremtidsrettet og har høye langsiktige ambisjoner for prosjektene sine. Dette utfordrer oss på å tenke nytt og finne gode varige løsninger.

Innovativ rehabilitering for fremtiden

I forprosjektet samarbeidet vi med Anthon Eiendom og resten av prosjektteamet for å utvikle en felles plan for gjenbruk og bevaring.

Målet var å tilpasse ny bruk til den eksisterende bygningen ved å rive så lite som mulig og tilrettelegge for fleksible planløsninger, som gir færre endringer i fremtiden.

Gjennom tverrfaglig kartlegging identifiserte vi materialer for gjenbruk, fjernet miljøgifter, og sørget for at materialer som ikke ble brukt ble donert eller solgt.

Nye materialer ble valgt med tanke på å videreføre samme robustheten, men med moderne metoder. For eksempel brukte vi limtre i bærende konstruksjoner, noe som gir lav vekt og klimagassutslipp.

For å redusere fremtidig energibruk har vi installert energieffektive tekniske anlegg, samtidig som vi har gjenbrukt eksisterende kanaler og føringsveier. Sammenkopling med tekniske anlegg til nabobygget har redusert materialbruk og forenklet vedlikehold.

Klimaskallet ble forbedret med etterisolering og energiglass i eksisterende vinduskarmer, slik at bygget holder seg bærekraftig over tid.

Vi håper Prosjekt ØV11 vil være et godt eksempel på innovativ rehabilitering som sikrer at det 150 år gamle bygget står solid inn i fremtiden.

Design og materialvalg som setter standarden

Renovering av moderne bygning med respekt for historien og samtidig bruk av nyeste løsninger. Prosjektet kombinerer tidløs arkitektur med innovative teknologier, og skaper en balansert harmoni mellom fortid og fremtid.

Mad arkitekter og IARK om materialvalg

Der det har vært mulig, har vi tenkt bevaring og ombruk fremfor rivning. Målet har vært å bevare byggets klassiske og rene uttrykk, og der det tilføres ny konstruksjon er det benyttet materialer fra en mer moderne produksjonsteknikk. Til tross for at hoveddelen er av betong og stål, er bruken av tre en viktig del av byggets historie. Tre er et formbart, lett og kortreist materiale, som skaper en fin, varm og organisk miks mot den originale pussfasaden.

I bygget har vi fokusert på å skape en rød tråd med helhetlig materialitet og gjennomtenkte bærekraftige valg gir bygget en egenart. Dette føres igjennom grepene i både fellesarealer og arbeidsetasjene alt inspirert av byggets arkitektoniske historie. Gjenkjennbare trekk fra nabobyggets fellesarealer skaper harmoni mellom byggene.

Materialer og farger, valgt ut fra funn under rehabiliteringen, spiller sammen med eksteriøret og atriet, og skaper en naturlig relasjon mellom ute- og innerom. Vakre detaljer gir særpreg til deler av bygget, som underetasjen med nye bruksrom i kjelleren og loftet med bjelker som står som de alltid har gjort.

 

Mad arkitekter om arkitekturen

I Øvre Vollgate 11 har det vært viktig for oss å lære av byggets historikk for å finne ut hva som har vært der og hva det kan bli. I tett dialog med Byantikvaren har vi sett på hvordan vi kan bringe denne historien inn i en ny tid.

Det opprinnelige bygget var av svært god kvalitet og hadde både godt lys og god takhøyde, samt et flott gårdsrom som ikke ble tilstrekkelig utnyttet. Vi ryddet derfor opp i situasjonen og erstattet tilbygget med et nytt et som binder alt bedre sammen, slik at det opprinnelige bygget igjen fikk spille hovedrollen. Gårdsrommet fikk nye og bedre kvaliteter, og ut mot Øvre Vollgate åpnet vi opp bygget ved å senke vinduene. Da vi begynte arbeidet med bygget fant vi lag på lag med historie, blant annet et originalt furugulv og søyler i art nouveau- og jugendstil. Dette ønsket vi å bevare.