Mad arkitekter og IARK om materialvalg
Der det har vært mulig, har vi tenkt bevaring og ombruk fremfor rivning. Målet har vært å bevare byggets klassiske og rene uttrykk, og der det tilføres ny konstruksjon er det benyttet materialer fra en mer moderne produksjonsteknikk. Til tross for at hoveddelen er av betong og stål, er bruken av tre en viktig del av byggets historie. Tre er et formbart, lett og kortreist materiale, som skaper en fin, varm og organisk miks mot den originale pussfasaden.
I bygget har vi fokusert på å skape en rød tråd med helhetlig materialitet og gjennomtenkte bærekraftige valg gir bygget en egenart. Dette føres igjennom grepene i både fellesarealer og arbeidsetasjene alt inspirert av byggets arkitektoniske historie. Gjenkjennbare trekk fra nabobyggets fellesarealer skaper harmoni mellom byggene.
Materialer og farger, valgt ut fra funn under rehabiliteringen, spiller sammen med eksteriøret og atriet, og skaper en naturlig relasjon mellom ute- og innerom. Vakre detaljer gir særpreg til deler av bygget, som underetasjen med nye bruksrom i kjelleren og loftet med bjelker som står som de alltid har gjort.
Mad arkitekter om arkitekturen
I Øvre Vollgate 11 har det vært viktig for oss å lære av byggets historikk for å finne ut hva som har vært der og hva det kan bli. I tett dialog med Byantikvaren har vi sett på hvordan vi kan bringe denne historien inn i en ny tid.
Det opprinnelige bygget var av svært god kvalitet og hadde både godt lys og god takhøyde, samt et flott gårdsrom som ikke ble tilstrekkelig utnyttet. Vi ryddet derfor opp i situasjonen og erstattet tilbygget med et nytt et som binder alt bedre sammen, slik at det opprinnelige bygget igjen fikk spille hovedrollen. Gårdsrommet fikk nye og bedre kvaliteter, og ut mot Øvre Vollgate åpnet vi opp bygget ved å senke vinduene. Da vi begynte arbeidet med bygget fant vi lag på lag med historie, blant annet et originalt furugulv og søyler i art nouveau- og jugendstil. Dette ønsket vi å bevare.